۲۸ام اردیبهشت ۱۴۰۱ گزارش مراسم روز ملّی ریاضیات و حکیم عمرخیام
| تاریخ ارسال: 1401/4/21 |
مراسم روز ملّی ریاضیات و حکیم عمرخیام توسط کمیته بانوان انجمن ریاضی با همکاری دانشگاه علم و صنعت ایران در روز چهارشنبه، ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱، از ساعت ۱۹ الی ۲۰:۳۰و از طریق پیوند https://meetingvc.iust.ac.ir/cndokh به صورت برخط برگزار شد.
این مراسم ساعت ۱۹ با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز شد. پس از پخش سرود ملّی جمهوری اسلامی ایران، خانم دکتر مرضیه شمس یوسفی عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، که اجرای برنامه را به عهده داشتند، از کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران و دانشکده ریاضی دانشگاه علم و صنعت ایران برای برگزاری بزرگداشت روز ملّی ریاضیات و حکیم عمرخیام نیشابوری تشکرکردند، و ضمن خوشامدگویی به شرکتکنندگان در مراسم ازآقای دکتر مهدی علائیان، رئیس دانشکده ریاضی دانشگاه علم و صنعت ایران، دعوتکردند که سخنان خود را شروع نمایند. آقای دکتر مهدی علائیان پس از عرض خیر مقدم به شرکتکنندگان در مراسم اظهار داشتند: بزرگداشت مفاخری چون حکیم عمرخیام اگرچه برای شناختن و قدردانی از کسانی است که پیشرفت های علمی انسان را به وجود آوردهاند، همچنین برای بهرهبرداری از تجارب گذشته و بهتر ساختن دنیای ریاضی است و این رسالت به عهده انجمن ریاضی ایران است. لذا انتظار داریم که تا با برگزاری هرچه بهتر چنین مراسمی چه از گذشتگان دور و همچنین بزرگان قرن اخیر در سیاستگذاری کلان ریاضی کشور و جهت دهی آن تأثیر بهتری داشته باشد.
در ادامه خانم دکتر اشرف دانشخواه، دبیر کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران، سخنان خود را با ذکر یک رباعی از حکیم عمرخیام شروع کردند و پس از عرض خیر مقدم به همهی مدعوین و شرکتکنندگان ارجمند اظهار داشتند: ۲۸ اردیبهشت به افتخار زاد روز حکیم عمر خیام، روز ملّی ریاضیات نامگذاری شده است. با یک بررسی میتوان دریافت که در گذشته چه سابقه تاریخی و باشکوهی داشتهایم. ایشان در پایان از آقای دکتر محمدصال مصلحیان، رئیس انجمن ریاضی ایران، که حمایت ویژه از کمیته بانوان داشتهاند، از دانشکده ریاضی دانشگاه علم و صنعت ایران که میزبان این همایش بودهاند، و آقای دکتر ممقانی استاد پیشکسوت جامعه ریاضی که دعوت کمیته بانوان برای ایراد سخنرانی را پذیرفتهاند، تشکر کردند.
سپس آقای دکتر محمدصال مصلحیان، رئیس انجمن ریاضی ایران، در سخنانی با گرامیداشت روز ملّی ریاضیات و حکیم عمرخیام اظهار داشتند که حدود ۲۳ سال پیش مقالهای در مورد زندگی و کارهای خیام داشتم و در آنجا هم ذکرکردم که تاریخ زندگی رجال ایران در قرون گذشته در هاله ای از ابهام قرار دارد و با حکایتها و افسانههایی همراه است. بنابراین ارائه یک زندگینامه در مورد این شخصیتها کار بسیار دشواری است. خیام هم یکی از این افراد بود. خیام در قرن ۱۲ میلادی متولّد شد. اما تا حدود قرن ۱۸ میلادی که ترجمه «رساله فی البراهین علی مسائل الجبر و المقابله» خیام به جهانیان ارائه شد کسی به صورت رسمی از آثار علمی خیام آگاهی نداشت. صد سال بعد ادوارد فیتز جرالد با برگردان رباعیات خیام به زبان انگلیسی او را به جهانیان شناساند. آشنایی ایرانیان از کارهای خیام به زبان فارسی به دهه ۱۳۱۰ هجری شمسی بر میگردد. یکی از اولین کسانی که به ترجمه آثار خیام به زبان فارسی اقدام کرد تقی ارانی بود که «رساله فی شرح ما اشکل من مصادرات کتاب اقلیدس» را ترجمه کرد. البته بعداً مجتبی میرلوحی، غلامحسین مصاحب، و جلالالدین همایی هم در واقع کسانی بودند که به شناساندن چنین شخصیتی در جامعه ما کمک کردند. ایشان در پایان از اعضای کمیته بانوان که همواره برای برگزاری چنین مراسمی پیشقدم هستند. تشکر کردند.
در ادامه نماهنگ با عنوان «پیرامون تألیفات حکیم عمر خیام» پخش شد. سپس خانم دکتر شمس یوسفی ضمن معرفی آقای دکتر محمد جلوداری ممقانی استاد دانشگاه علامه طباطبایی از ایشان دعوت کردند که به عنوان سخنران اصلی مراسم بیانات خود تحت عنوان «مروری بر اندیشههای ریاضی خیام» را ارائه نمایند. آقای دکتر ممقانی در ابتدا با تشکر از کمیته بانوان انجمن ریاضی و دانشگاه علم و صنعت ایران که مقدمات برگزاری مراسم را فراهم کردهاند از آقای دکتر سیاوش شهشهانی برای معرفی یک کتاب و مکاتباتی که با ایشان در رابطه با سخنرانی داشتهاند هم تشکر کردند. ایشان در سخنان خود یادآور شدند که اهمیت مطالعه تاریخ گذشتگان در ایجاد اعتماد به نفس در نسل امروز است و سهم ما را از تمدن جهانی نشان میدهد. آقای دکتر ممقانی با اشاره به این که تاریخ گذشته ما دانشمندان بزرگی چون خیام، ابوریحان، غیاث الدین جمشید کاشانی، و موسی خوارزمی و دراین اواخر دکتر غلامحسین مصاحب را داشته است، به مرور تألیفات حکیم عمرخیام پرداختند . ایشان در پایان سخنرانی به سؤالات حاضران در جلسه پاسخ دادند.
در پایان مراسم، از شرکتکنندگان خواسته شد که عکسی به یادگار بگیرند. مراسم در ساعت ۲۰:۴۵ به پایان رسید.
با تشکر از خانم دکتر زهره مستقیم در تهیه این گزارش
خبرنامه ۱۷۱ انجمن ریاضی ایران
دفعات مشاهده: 532 بار |
دفعات چاپ: 145 بار |
دفعات ارسال به دیگران: 0 بار |
0 نظر